Πραγματοποιήθηκε ο 2ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Robotic Day & FIRST Tech Challenge Cyprus 2023  

Written by on 16/03/2023

Περισσότεροι από 500 μαθητές όλων των βαθμίδων συμμετείχαν στο ρομποτικό Σαββατοκύριακο που διοργανώθηκε στις 11-12 Μαρτίου 2023, αναδεικνύοντας τις νικήτριες ομάδες των διαφόρων ρομποτικών προκλήσεων του Robotic Day Cyprus 2023, που κέρδισαν το δικαίωμα για συμμετοχή στον αντίστοιχο διαγωνισμό Robotic Day Prague 2023, Τσεχία, όπως και τη νικήτρια ομάδα του FIRST Tech Challenge Cyprus 2023, που κέρδισε το δικαίωμα για συμμετοχή στον αντίστοιχο διαγωνισμό FIRST Tech Challenge World Championship 2023 στο Χιούστον, Αμερική, που είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ρομποτικής στον κόσμο.

Οι διαγωνισμοί διοργανώθηκαν από το εγγεγραμμένο μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα Achievement Foundation for Talented and Gifted Youth με συνδιοργανωτές τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου (ΣΙΦΚ).

Η φετινή διοργάνωση διεξάχθηκε στο κλειστό γήπεδο Αγίου Δομετίου και πραγματοποιήθηκε σε δυο μέρη. Στο πρώτο, το Σάββατο 11/3, πραγματοποιήθηκαν οι ρομποτικές προκλήσεις στο Robotic Day Cyprus 2023, που αφορούν στις ρομποτικές πλατφόρμες της LEGO & ARDUINO. Την Κυριακή 12/3 πραγματοποιήθηκε το FIRST Tech Challenge Cyprus 2023, κατά το οποίο έγιναν οι προκλήσεις που αφορούσαν στην προηγμένη ρομποτική πλατφόρμα REV.

Ο Παγκύπριος Διαγωνισμός Robotic Day Cyprus 2023 απευθυνόταν σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και Τεχνικών Σχολών. Ο Παγκύπριος Διαγωνισμός FIRST Tech Challenge Cyprus, αφορούσε μόνο μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και Τεχνικών Σχολών.

O διοργανωτής της εκδήλωσης και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος Achievement Foundation for Talented and Gifted Youth Σταύρος Χαραλάμπους, χαιρετίζοντας και ευχόμενος καλή επιτυχία στις ομάδες κατά τη διάρκεια της έναρξης του διαγωνισμού, δήλωσε πως οι φετινοί ρομποτικοί αγώνες έχουν να επιδείξουν το υψηλότερο επίπεδο ρομποτικής στην Κύπρο. Ευχαρίστησε τέλος τους χορηγούς και υποστηρικτές της διοργάνωσης.

Ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, τόνισε τη στήριξή του στην έμπρακτη διαμόρφωση της νέας γενιάς επιστημόνων της χώρας μας, «μιας γενιάς με δυναμική και προοπτική, ικανής να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις των καιρών και να συμμετάσχει ενεργά στην οικοδόμηση μίας Κύπρου ακόμη πιο πλούσιας σε γνώσεις, ακόμη πιο σύγχρονης και περισσότερο ανταγωνιστικής», διαβεβαιώνοντας πως το Υφυπουργείο θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειές τους.

Ο κ. Βαλεντίνος Πολυκάρπου, General Manager της Wargaming Group, συνεχάρη τα παιδιά για τη συμμετοχή τους, τονίζοντας πως ανάμεσά τους μπορεί να βρίσκονται αυτοί που θα δώσουν τη νέα τεχνολογία στο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της έναρξης μίλησαν επίσης ο κ. Παναγιώτης Ζυμαρίδης Επιθεωρητής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης  – Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, ο κ. Ηρόδοτος Νεοφύτου Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου (ΣΙΦΚ) και ο κ. Χρίστος Χρίστου Πρόεδρος Institute Engineering & Technology (IET) Cyprus Local Network.

Πατήστε (ή κάνετε αντιγραφή) τους πιο κάτω συνδέσμους για να δείτε τις νικήτριες ομάδες

  • Για το Robotic Day Cyprus 2023 οι νικητές φαίνονται στις εικόνες της δημοσίευσής

https://bit.ly/3YJwyQ5

  • Για το FIRST Tech Challenge Cyprus 2023 οι νικητές φαίνονται στο κείμενο της δημοσίευσής

https://bit.ly/428y55r

 

Το ρομποτικό Σαββατοκύριακο 11-12 Μαρτίου 2023 ήταν υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και είχε την στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, του Οργανισμού Νεολαίας, του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου, της TechIsland και του Cyprus Institute.

 Tην διοργάνωση στήριξε η εταιρεία Wargaming ως platinum χορηγός, η Ελληνική Τράπεζα, το διαφημιστικό γραφείο DeLeMa McCANN, το The Institute of Engineering & Technology, οι εταιρείες Ernest Young Cyprus, Alphamega, Handy’s Security Systems και Cablenet και το INBUSINESS ως ο χορηγός επικοινωνίας.


Current track

Title

Artist

Background