Ο ΟΚΥπΥ αναβαθμίζει τις Υπηρεσίες Ψυχικές Υγείας της χώρας μας

Written by on 11/10/2022

 Ο ΟΚΥπΥ αναβαθμίζει τις Υπηρεσίες Ψυχικές Υγείας της χώρας μας

 Η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας και οι δράσεις του Οργανισμού

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία, περισσότεροι από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν σήμερα από ψυχικές διαταραχές που στις περισσότερες φορές αρχίζουν από την εφηβεία.

Το πρόβλημα έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια και λόγω της πανδημίας COVID-19, που άφησε ισχυρό το στίγμα της στην καθημερινότητα όλων των πολιτών, αναγκάζοντάς τους να βιώσουν έντονα την εμπειρία του εγκλεισμού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ενίσχυση των προσπαθειών για τη στήριξη των πασχόντων και των οικείων τους, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν καθιερώσει την 10η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Σύνθημα της φετινής εκστρατείας είναι «Κάνουμε την ψυχική υγεία και ευεξία παγκόσμια προτεραιότητα για όλους».

Ο ΟΚΥπΥ, μέσω της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, αναπτύσσει συνεχώς δράσεις και διαδικασίες για ποιοτική ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση ανέγερσης του νέου Νοσηλευτηρίου Ψυχικής Υγείας στη Λευκωσία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ ήδη έχει αρχίσει και ο προγραμματισμός για τη δεύτερη φάση υλοποίησης του έργου.

Ολοκληρώνεται σύντομα η κτιριακή αναδιαμόρφωση δομής στην κοινότητα που θα λειτουργήσει ως προστατευμένος ξενώνας για την φιλοξενία χρόνιων ασθενών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή παραμένουν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Με την λειτουργία του ξενώνα, θα αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο, το οποίο μέχρι την ολοκλήρωση του έργου ανοικοδόμησης του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας, θα έχει περισσότερες διαθέσιμες κλίνες.

Στα άμεσα πλάνα του ΟΚΥπΥ είναι η προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για αναδιαμόρφωση διαθέσιμου χώρου εντός της Ψυχιατρικής Κλινικής στο Νέο Νοσοκομείο Λεμεσού για δημιουργία Τμήματος Νοσηλείας Ατόμων με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Την ίδια ώρα, προχωρεί η αναδιαμόρφωση ενοικιαζόμενου χώρου για τη δημιουργία Κέντρου Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών στη Λευκωσια ενώ έχει αρχίσει και η διαδικασία ανάδειξης κέντρων αριστείας εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως το Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών παιδιών και εφήβων στο Μακάριο Νοσοκομείο.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ στον σύνδεσμο: https://shso.org.cy/hospital/iperisies-psixikis-igeias/


Current track

Title

Artist

Background